Priprava na nosečnost
Skrb za zdravo prehrano in sprememba življenjskega sloga obeh partnerjev. Telesna aktivnost vsaj 30 minut dnevno. Opustitev razvad, kot sta kajenje in uživanje alkohola.
Prvih 1000 dni
Od načrtovanja nosečnosti do otrokovega 2. leta. Možnost prehranskega programiranja. Zaščita otroka pred možnim razvojem kroničnih nenalezljivih bolezni tekom njegovega celega življenja.
Prvo trimesečje nosečnosti
Zdrava in uravnotežena prehrana. Obdobje zapiranja nevralne cevi. Dodaten vnos folne kisline za zaščito pred nepravilnostmi.
Vitamin D
Vitamin sonca. Pomemben za imunski sistem, kosti in zobe. Dodaten vnos je potreben v jesensko-zimskih mesecih.
Jod
Pomemben za uravnavanje ščitničnih hormonov. Jodirana sol je dober vir, vendar ne pretiravajmo z dosoljevanjem. V nosečnosti se svetuje uporaba prehranskih dopolnil z jodom, kadar ni ščitničnih obolenj. V primeru težav s ščitnico je potreben posvet s tirologom.
Železo
Predvsem v živilih živalskega izvora. V živilih rastlinskega izvora je njegova biorazpoložljivost slabša. Biorazpoložljivost se izboljša ob dodatku vitamina C.
Magnezij
Nosečnicam in doječim mamicam ga pogosto primanjkuje. Dober vir so polnozrnati izdelki in zelenjava. Ugoden vpliv na razvoj ploda in zdravje nosečnice.
Drugo in tretje trimesečje nosečnosti
Obdobje pospešenega razvoja očesne mrežnice in možganov ploda. Povečane potrebe po omega-3 maščobnih kislinah (DHK). Dober vir DHK so male mastne morske ribe (1 do 2x na teden) in/ali ustrezna prehranska dopolnila.
Prepovedana hrana med nosečnostjo
Zaradi tveganja za pojav toksoplazmoze. Toplotno neobdelana živila mesnega izvora (npr. biftek, sushi). Rastlinska živila iz vrta je potrebno dobro oprati.
Prehrana mamice v času dojenja
Zdrava in uravnotežena prehrana. Brez posebnih omejitev. Otrok preko materinega mleka spoznava okuse hrane in se pripravlja na začetek uvajanja goste hrane po 6. mesecu.
Uvajanje goste hrane
Prvo spoznavanje ploda z okusi hrane že med nosečnostjo. Po rojstvu otrok spoznava okuse preko materinega mleka. Ob začetku uvajanja goste hrane po 6. mesecu otrok hitreje sprejme hrano, ker že pozna okuse od mame.